WK Donovaly-Slowakije 2011

Wederom vloog ik naar het buitenland om aanwezig te zijn op de sledenhondensport-wereldkampioenschappen sprint. Er kwamen 149 teams aan de start wat inhoudt dat er zo’n 500 honden waren om te begeleiden. Het is mijn taak om deze honden, samen met de dierenarts, op de dag voorafgaand op de wedstrijd medisch te keuren. Gedurende de hele wedstrijd, die 3 dagen duurt, kunnen de mushers (de mensen op de slee) mijn hulp inschakelen wanneer zij het idee hebben dat hun hond een fysiotherapeutisch probleem heeft en/of een blessure heeft opgelopen. Mushers leven voor deze sport, dat is een ding wat zeker is. Voor hen is het een ‘way of life’, zij staan dicht bij hun honden en de natuur, maar zijn daarom ook zeer alert op problemen bij hun honden.
Ze staan open om veel te leren over de spieren bij hun honden en het bewegingspatroon zoals het hoort te zijn. Dat maakt mijn werk zo mooi, want mijn doel is namelijk ervoor te zorgen dat eigenaren ‘oog’ en ‘ gevoel’ gaan ontwikkelen waardoor zij problemen bij hun dier sneller kunnen herkennen.
Het WK in Donovaly is het 4e grootste evenement in heel Slowakije en er komen tijdens dit 3daagse evenement zo’n 20.000 toeschouwers. In Slowakije is de sledenhondensport zeer groot, hun vereniging is een vereniging om jaloers op te zijn, daar mogen ze terecht trots op zijn.Om een indruk te krijgen van de sledenhondensport volgt hier een video. De video gaat over de burgemeester van Donovaly, bestuurslid van de Donly-club: Hoe zijn leven met de sledenhonden begon, hoe het zich heeft voortgezet, maar bovenal: hoe mooi deze sport is.

Hoe gezond is uw dier? Maak een afspraak!