Amazone Charlotte Fresacher rijdt Z1 dressuur en vertelt

Mijn elite-merrie Zsarina J.E.M. is al langer onder behandeling bij Nanda. In eerste instantie omdat zij als jong paard een aantal blokkades had waar ze doorheen geholpen moest worden, maar nu komt Nanda nog eens per 2 a 3 maanden om haar preventief te laten nakijken en waar nodig behandelen.Ik vind het belangrijk dat wanneer ik paardrijd ik dat op een verantwoorde manier doe: het zadel moet goed liggen, het paard mag geen blokkades hebben en met mijn eigen houding en zit mag ik het paard ook niet storen. Wanneer dit allemaal klopt, is het in mijn ogen pas eerlijk om van het paard de volledige inzet te vragen. Nanda kijkt voor een behandeling vaak even mee met het rijden, zodat voor haar ook duidelijk is waar Zsarina J.E.M. moeite mee heeft of wat mijn zwakke punten zijn. Want zelf heb ik ook tijdenlang rugklachten gehad. Over het zadel waren we ook niet helemaal tevreden.

Voor veterinaire behandelingen en algemene check-ups gaan wij altijd naar DAP Bodegraven. Daar kijken Nanda, dierenarts Teun Sterk en de zadelmaker Jan van Rijs samen naar mijn paard. Ik rijd Zsarina J.E.M. dan in de binnenmanege van DAP Bodegraven, zodat zij zien hoe zij zich beweegt onder het zadel, dit is voor mij erg belangrijk omdat veel dierenartsen, maar ook fysiotherapeuten dit gedeelte overslaan. Onder het zadel kan een paard toch weer heel anders bewegen dan dat zij aan de hand laten zien.
Doordat zij op zo’n moment allemaal aanwezig zijn geeft het hen een goed beeld, ze kunnen samen discussieren en/of samen een behandelplan opstellen. Zo wordt ook voor mij duidelijk wat ik wel en niet kan gaan doen met mijn paard, maar ook welke doelen ik kan stellen.
Zelf kom ik ook geregeld bij Nanda in de praktijk, eerst iedere week, maar nu nog 1 keer per maand. Het accent ligt vooral op het stabiliseren van mijn bekken en onderrug, we oefenen dan op een soort bal en trampoline, ook maakt zij mijn onderrug vrij van blokkades en verkrampingen. Thuis doe ik de oefeningen die Nanda mij voor mijn rug meegeeft. Met deze informatie over mijn rug was Nanda ook onmisbaar bij het uitzoeken van een nieuw zadel.Tot slot volgen we samen flexchairtraining wat erg leuk en nuttig is om een onafhankelijke zit te ontwikkelen!

Hoe gezond is uw dier? Maak een afspraak!