Behandelmogelijkheden

Dierfysiotherapie

Dierfysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat; zowel curatief als preventief.

Een dierenfysiotherapeut dient eerst de 4-jarige HBO studie tot humaan fysiotherapeut te volgen waarna de 2-jarige studie dierfysiotherapie in Barneveld te volgen is.

De behandeling kan bestaan uit meerdere middelen, vaak is het een combinatie van diverse toepassingen. De juiste mate van belasting / belastbaarheid moet daarbij gewaarborgd worden.

Oefentherapie en adviezen richting de eigenaar spelen hierbij een belangrijke rol.

Chiropractie

Bij chiropractie is er een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties.

Problemen kunnen ontstaan door zogenaamde blokkades van wervels of andere gewrichten in het lichaam, waarbij ze minder goed bewegen en functioneren. Dit vastzitten leidt tot irritaties van de structuren van de (wervel)gewrichten en de spieren en zenuwen daar omheen. Vooral stoornissen in de functie van de wervelkolom kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden en diverse klachten veroorzaken.

Door een gericht onderzoek en behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Dit wordt gedaan met gedoseerde, met de hand uitgevoerde, snelle bewegingen aan vooral de wervelkolom.

Hydrotherapie

Bewegen in water heeft het voordeel dat gewrichten veel minder belast worden. Zodoende kan het functieherstel sneller plaatsvinden.

Veel honden hebben last van hun gewrichten en bij hen is het belangrijk om die gewrichten niet zwaarder te belasten dan nodig is. Omdat in water trainen veel minder belasting vergt van de gewrichten, maar het voor de spieren wel zwaarder is om in water te bewegen dan door de lucht (op het vaste land) maakt de hydrotrainer het mogelijk om snel en effectief aan spieropbouw te werken.

Er is onderzoek gedaan naar bewegen in een hydrotrainer ten opzichte van zwemmen. Gebleken is dat in een hydrotrainer het buigen en strekken van de gewrichten in de poten verbeterd, met zwemmen geldt dit alleen voor buigen. Voor de rug geldt dit ook, maar dan andersom, met zwemmen wordt het strekken van de rug alleen bevorderd, terwijl het voor heel veel honden juist zo belangrijk is om ook die buiging in de wervelkolom te verbeteren. Dit is wel mogelijk in de hydrotrainer. Je hond bouwt dus niet alleen veel meer spierkracht en conditie op, maar zijn gewrichten worden ook soepeler.

Ik heb een samenwerkingsverband met alle andere dierenfysiotherapeuten in het land die ook een hydro / aquatrainer hebben, samen hebben wij een mooie website opgezet: http://www.hydrotherapiehond.nl.

Sinds kort heb ik de beschikking over de meest luxe aquatrainer met "helling"-optie die er bestaat, waarmee het trainen in water nog verder wordt verbeterd.

Dry needling

Met dry needling worden spierknopen (zogenaamde 'myofasciale triggerpoints') gericht geprikt met een dunne naald.

Bij dry needling wordt door middel van een speciale techniek de aangedane hypertone (gespannen) spieren behandeld.

Met een lange, zeer dunne naald wordt in de triggerpoint geprikt. Hierdoor ontstaat een reflex (ook wel "twitch" genoemd), een korte aanspanning, gevolgd door een directe en langdurige ontspanning van de spier. Bij dry needling wordt een droge (dry) naald gebruikt. Er wordt bij dry needling dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Deze vorm van therapie kan gebruikt worden als deelbehandeling, en wordt dus altijd toegepast in combinatie met bijvoorbeeld massage of mobilisatie.

Dry needling is geen acupunctuur en heeft ook niet te maken met meridianen.

Lasertherapie

Lasertherapie is gericht op het herstel van weefselcellen en wordt veel toegepast bij pees- en bandletsels. Wij passen dit toe in de praktijk.

Neem contact op!

Voor een precieze prijs die past bij de behandeling voor uw dier kunt u altijd contact met mij opnemen.

Hoe gezond is uw dier? Maak een afspraak!